2012-01-02

Köksrenoveringen - 2011 års projekt, del 1

Hittar just nu inte några förebilder på datorn.. men i det här inläget från 2008 kan man i alla fall se luckorna och delar av köket http://virrebabblare.blogspot.com/2008/11/skillnad.html
När vi först flyttade in var där mörkbrunlaserade klassiska furuluckor med bokfärgade(!) knoppar.. Sen hösten 2008 lackade vi dessa luckor vita och bytte till smidesfärgade knoppar. Lite snyggare men inte optimalt då stommarna var väldigt slitna efter nästan 40års användande.

I april 2011 började vi bryta ut det gamla köket.
Innan var det få överskåp, faktiskt bara två st dubbelskåp. som båda var låga med fetthylla uppepå Sen var där också en sån "korvkiosk" som var så omåttligt populär på 70talet, alltså en öppning till ett angränsande rum.

Rivningen av den här korvkiosköppningen innebar också rivning i det angränsande rummet. Win win, vi blev av med en mörkt brunlaserad furuvägg. Där under hittade vi barnteckningar gjorda av mina snart 50åriga svågrar på en vägg :)

Denna bild är från det angränsande rummet. Genom hålet ser man nu in i det utrivna köket.

Även golvet rev vi ut för att kunna flytta avlopp och vattenledningar och jämna till. Många lager var där på golvet. Överst ett bokfärgat läskigt griskärt laminatgolv. Sen plastmatta, sen masonit, sen linoleumplattor, sen masonit och sen underst ett furugolv. Efter alla lager med masonit rivits ut var furugolvet som en spikmatta. Masonit ska spikas tätt.. och dubbla lager.. dubbelt så många spik.. Tog nog en hel eftermiddag innan vi fått bort alla spikar trots att vi var som mest 5-6 pers som drog spik :) Under diskbänken rev vi även bort furugolvet och hittade en gammal slutskattsedel från 1914 utställd på en av makens förfäder.

Vi fortsatte riva lite på väggarna och hittade flera lager masonit även där och diverse spännande tapeter. Vad sägs om denna som troligen var den som sattes in när köket renoverades -75? :)

Längre in hittade vi även denna som är betydligt äldre:

Efter all rivning så var det dags att börja bygga ihop det hela igen, räta till snedheter som det är i ett gammalt hus. Sätta gips på golv och väggar osv.. och sen började det roliga med att börja montera skåpar på plats.

Men det tar vi i nästa inlägg :)
Fortsättning följer ;)


Inga kommentarer: